Perşembe, Ekim 22, 2009

Flamingo Keşif Çalışmaları

Kuş Araştırmaları Derneği(KAD) tarafından Çevre ve Orman Bakanlığı adına Adana'da yürütülen Akyatan-Tuzla Lagünleri Yönetim Planlaması Projesi kapsamında yapılan kuş araştırma çalışmaları sırasında flamingoların(Biyolojik ismi:Phoenicopterus roseus ) Türkiye'de yuva yaptıkları yeni bir alan keşfedildi. Türkiye'de sadece Tuz Gölü ve Gediz Deltası'nda düzenli olarak ürediği bilinen flamingolar için bu yeni yuva bölgesi çok büyük önem taşıyor.

Proje adına kuş araştırmasını yürüten Süleyman Ekşioğlu ve çalışmaya gönüllü olarak katılan Emin Yoğurtçuoğlu tarafından 12-16 Ekim 2009 tarihleri arasında yapılan göç izleme çalışması sırasında Akyatan Lagünü'nde 163 yuvadan oluşan flamingo yuvalama arazisi bulundu.

Üreme dönemi sonrası olduğu için kaç yuvanın aktif olarak kullanıldığı henüz kesin olarak belirlenemese de bu keşif yeni bir yuvalama alanı olarak büyük önem taşıyor. Flamingoların daha önce bu bölgede ürediğine dair bir kayıt olmamasına rağmen yuvaların bir kısmının yıpranmış olması son birkaç yıldır bu alanda yuva yaptıklarını işaret ediyor. Akyatan Lagünü'nün en ıssız kesimlerinde yuva yapan flamingoların varlığı Akyatan Lagünü'nün önemini bir kez daha vurguluyor. Flamingoların çamurdan yaptıkları ve güneşte kuruyup sertleşen bu flamingo yuvalarının çapları 30-35 cm, yükseklileri ise 30-40 cm arasında değişebilmekte.

Kaynak: kad.org.tr

0 yorum: